IBS

מעל ל- 15% מהאוכלוסייה סובלים ממעי ”רגיש”, אך ניתן להקל ע”י תזונה ייחודית/מאמר אורח מאת דר’ אולגה רז (*)

בכנס האיגוד האירופי לגסטרואנטרולוגיה השנתי, אשר התקיים באוקטובר בווינה, השתתפו מעל 13,000 מומחים ביניהם: גסטרואנטרולוגים, רופאים, מדענים ותזונאים מכל רחבי העולם. זמן ניכר הוקדש לתזונה, שהינה בעלת חשיבות עצומה לטיפול במחלות של מערכת העיכול. אחד החידושים הבולטים היו: דיאטה low FODMAP (ראשי תיבות של הגורמים לתסמינים) לצורך טיפול במעי הרגיז או הרגיש וכן רגישות לגלוטן. כן נדונו שכיחות התופעה, איתורה, מקומו של הגלוטן כגורם להפרעה, ומה הם הסיכונים הבריאותיים של דיאטה ללא גלוטן למי שאינם בעלי רגישות לגלוטן. הדיאטה המוצעת לבעלי מעי רגיז הינה כוכב עולה וחדש בתחום.

“מעי רגיש” (או ” רגיז”) הינה תסמונת המקשה על התפקוד היומיומי ואינה פשוטה לטיפול. שכיחותה הרשמית באוכלוסייה מגיעה עד ל 15%, בפועל היא כפי נראה גדולה יותר משום שלא כל הסובלים פונים לרופא. התסמינים השכיחים הם גזים, נפיחויות וכאבי בטן בעוצמות שונות, בעיקר לאחר הארוחות ולקראת הערב, לעתים שלשולים ו/או עצירויות, תחושה של אי נוחות בבטן והתפנות לא מלאה, ועוד. לעתים התסמינים כה חריפים עד שהם מונעים יציאה מהבית. רבים מתלוננים על עייפות וחוסר חיוניות. בבדיקות אין ממצאים פתולוגים,  אף התופעה גורמת לקשיי תפקוד. 

במשך שנים הצטבר ידע וניסיון על הדיאטה שעוזרת בתסמינים של מעי רגיש, התברר שמרכיבים מסוימים הנמצאים במזונות שונים גורמים להופעה וההתחזקות של התסמינים. צמצום של המרכיבים הללו ואף הימנעות מהם נמצאים בבסיס של  Low FODMAP Diet, המקלה על התסמינים בחלק גדול מהמקרים. אם זאת ישנם אנשים שאינם מושפעים על ידי דיאטה זו. ההשפעה של הדיאטה תלויה במידה רבה בהרכב וכמות החיידקים החיים במעי הגס (מיקרובים) ומשתנים מאדם לאדם.

דיאטת ה FODMAP? אין פירושה: food map, כפי שאפשר לטעות, אלא כאמור ראשי תיבות של המרכיבים הגורמים לתסמינים: “FermentableOligo-,Di-,Mono-saccharidesAndPolyols”.

חומרים אלה, אוליגו, די- ומונוסכרידים ופוליולים, נמצאים במזונות שונים, במיוחד מן הצומח, וצמצום של המזונות הללו עשוי לשפר את המצב של המטופל, לעתים בצורה יעילה ומפתיעה.

דיאטה זו נוסתה רבות באנשים עם תסמונת המעי הרגיש, אני אישית נותנת אותה כבר שנים גם לסובלים ממעי רגיש וגם לעתים לבעיות מעיים מסוגים אחרים, כמובן אחרי בדיקה אצל גסטרואנטרולוג, וביצוע בדיקות מתאימות, כמו אי סבילות ללקטוז ופרוקטוז, רגישות לגלוטן, בדיקות צואה לטפילים. תוצאות הדיאטה ברוב המקרים משמעותיות ביותר: הפסקה או הפחתה משמעותית בריבוי הגזים, ירידה ניכרת בכאבי בטן, בנפיחויות, צמצום במספר היציאות ושיפור ניכר באיכות החיים.

דיאטת low FODMAP הפכה לנושא המדובר ביותר בפורומים של גסטרואנטרולוגיה ותזונאים, כאמצעי יעיל לטיפול במעי רגיש. חשוב לציין שמתן הדיאטה חייב להיעשות על ידי דיאטנית מומחית בתחום, וזאת משום שהרכבת התוכנית התזונתית אינה פשוטה ודורשת מיומנות מקצועית.

בתחילת הטיפול התזונתי, הרשימה של המזונות מהם כדאי להימנע, די ארוכה. אך כבר לאחר החודש הראשון מבצעים שינויים בהתאם למצב ומאפשרים מגוון רחב יותר של המזונות. השיפור מופיע כבר אחרי שבוע – שבועיים, המטופלים שלי לא פעם מדווחים על שיפור ניכר כבר אחרי השבוע הראשון. המעקב והתאמת הדיאטה נמשכים עד שמגיעים לתוכנית תזונתית סבירה, נעימה, טעימה ומצמצמת את התסמינים.

אתן כאן שתי רשימות מקוצרות, הראשונה של המזונות שכדאי להימנע מהם במידה זאת או אחרת, והשנייה של המזונות שמותר לאכול. רשימות אלה בשום אופן לא מחליפות ייעוץ תזונתי אישי מקצועי על ידי דיאטנית קלינית המתמחה בבעיות מערכת העיכול, אלא רק נותנות מושג כללי.

חשוב להדגיש שמדובר בדיאטה, שהיא עניין של התאמה אישית ומקצועית ולכן אותה דיאטה אינה מתאימה לכל אחד ואחת. במקורות שונים ניתן למצוא רשימות מעט שונות, כמו בכל דבר יש מספר דעות וגישות שונות. 

רשימת המזונות שכדאי להימנע מהם:

ירקות: שום, בצל, ארטישוק ירושלמי, אספרגוס, שומר, כרישה, ירקות ממשפחת המצליבים כרוב, ברוקולי, כרוב ניצנים, כרובית, פטריות, תירס מתוק.

קטניות: שעועיות (פרט לשעועית ירוקה), אפונה, גרגרי חומוס, עדשים וכדומה.

פירות: תפוחים, אפרסקים, ליצ’י, נקטרינות, שזיפים, דובדבנים, תמרים, מנגו, אגסים, אבטיח, תאנים, גוג’י ברי, גויאבה, אפרסמון, רימון, וכמובן מיצי פירות, “שייקים”, “סמוזי” וכדומה.

דגנים: למי שאין רגישות לגלוטן לחם מלא מכל סוגי הקמח, למי שסובל מרגישות לגלוטן – לחם מכל סוג, חיטה, שעורה, שיפון, דגני בוקר, חטיפים, גרנולה, מוזלי וכדומה. אני ממליצה בכל מקרה  לעשות בדיקת דם לרגישות לגלוטן, מאחר ורבים סבורים שהם רגישים לגלוטן למרות שאינם. כדאי לדעת שרגישות לגלוטן קיימת בכ-5% מאוכלוסייה בלבד.

מוצרי בשר: נקניקים ונקניקיות, בשר מעובד.

מוצרי חלב: גם כאן, חשוב לבצע בדיקה לסבילות ללקטוז, זה יכול להרחיב את המגוון. יוגורטים, גלידות, גבינות לבנות, וסוגי חלב, פרט לנטול לקטוז.

ממתיקים וממתקים: ממתיקים ממלאכותיים – פוליולים – איזומאלט, מלטיטול, מניטול, סורביטול וקסיליקול הנמצאים בחלק מממתקים “ללא תוספת סוכר” (עוגות, עוגיות, וופלים, סוכריות, מסטיקים)ואגבה, דבש, פרוקטוזה, סירופ תירס, ריבות.

אגוזים ושקדים: קשיו ושקדים.

משקאות: משקאות אלכוהוליים, מיצים, חליטות פירות, משקאות ספורט, משקאות ממותקים המכילים סירופ תירס, וכדומה.

להימנע מתוספי המזון המכילים סיבים תזונתיים פרה-ביוטים (FOS), אוליגופרוקטוז, אינולין, המוספים לא מעט למוצרי “בריאות” שונים, חטיפים, יוגורטים.

חשוב לציין שוב שלסובלים מבעיות מעיים מומלץ ביותר לבצעו בדיקות לאי סבילות ללקטוזה, לפרוקטוזה ולסוכרוזה, בדיקת דם לרגישות לגלוטן, למי שבדיקות אלו יהיו שליליות, כלומר לא יראו אי סבילות ורגישות, אפשר לתת מבחר גדול יותר של מזונות. 

לפי הרשימות, עלולים לקבל תחושה שאין מה לאכול. אך אין זה כך.

מזונות מומלצים לאכול בדיאטת FODMAP:

ירקות: גזר, קישואים/זוקיני, דלעת, דלורית, מלפפונים, עגבניות, חסה בהירה (אמריקאית), חצילים, קייל, בוק צ’וי, אלפאלפה, עשבי תיבול טריים, גם תפו”א ובטטה, שבאופן רגיל אני מכניסה אותם לקבוצת הפחמימות. עם הזמן וההתרגלות לדיאטה מרחיבים את מגוון הירקות בהדרגה.

פירות: בננה, תפוז, קלמנטינה, ענבים, מלון, קרמבולה, קיווי, לימון, ליים, פפאיה, פסיפלורה, תות שדה.

חלבונים: כל סוגי בשר לא מעובד, דגים (כולל משומרים), עוף, הודו, ביצים, טופו.

מוצרי חלב: למי שיש אי סבילות ללקטוז חלב נטול לקטוז, גבינות צהובות. למי שאין אי סבילות ללקטוז, אפשר להוסיף מוצרים נוספים, כמו קוטג’, גבינה לבנה .

לחמים ודגנים: לרגישים לגלוטן ( כ-5% באוכלוסייה) שאימתו זאת בבדיקות אורז בסמטי לבן, קמח תירס וקמח תפו”א, קינואה, כוסמת, עמילן תפו”א, מוצרים ללא גלוטן. למי שאין רגישות לגלוטן אפשר להוסיף לחם אחיד, פסטה לבנה מקמח דורום.

אגוזים ושקדים: ערמונים, מקדמיה, אגוזי לוז, פקנים, צנוברים, בוטנים, גרעיני דלעת, חמניות, שומשום.

משקאות: מים, סודה, תה רגיל וירוק, לא חזק, קפה, חליטת מנטה, משקה סויה עשוי בחלבוני סויה,

ממתיקים וממתקים, רטבים, חומרי טעם: אספרטיים, אסוסולפם K, סכרין, סטיביה, סוכרלוז, רוטב ברביקיו, מיונז ללא שום ובצל, חרדל, ווסבי, חמאת בוטנים, צמחי ועשבי טיבול, שמנים, אבקת אפייה, אבקת קקאו, ג’לטין, מלח.

(*) ראש תחום תזונה קלינית בפקולטה למדעי הבריאות אוניברסיטת אריאל עם כל הפרטים להקלת  התופעות של המעי הרגיז: כאבי הבטן גזים, שלשולים, עצירויות, אי נוחות בבטן ועוד

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • על איזו פרוביוטיקה לחולי IBS להמליץ?

    על איזו פרוביוטיקה לחולי IBS להמליץ?

    תפקידו של המיקרוביום ב-IBS מבוסס היטב, וחולים נוטלים פרוביוטיקה לעתים קרובות' עם זאת, לא לכל הפרוביוטיקה יש יעילות שווה, אז על איזה מהם מומלץ להמליץ?

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    משלב סרקופניה עם השמנת-יתר מלווה בעליה בסיכון לתמותה (JAMA Netw Open)

    בחולים עם השמנה סרקופנית סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, אך בדיקות סקר לתפקוד השריר עשויות לספק הזדמנות להתערבות ממוקדת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. שיעור המבוגרים עם מסת שומן גוף גבוהה ו/או תפקוד ומסת שריר נמוכה עלה בשנים האחרונות, אך סרקופניה והשמנה סרקופנית אינם מאובחנים דיו. במסגרת המחקר הנוכחי בחנו החוקרים […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להחמיר תסמינים במבוגרים עם קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה במספר אירועים של תסמינים במערכת העיכול ודלקת מעי במבוגרים עם אבחנה ידועה של קוליטיס כיבית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology. צריכת מזון אולטרה-מעובד נקשרה עם סיכון מוגבר להיארעות קוליטיס כיבית אך אין מחקרים רבים אודות ההשפעה של דפוס תזונה זה על נטל המחלה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה