Genetics

תוצאות מבטיחות לריצוף כל האקסום באבחנה של מחלת כבד ללא-הסבר (J Hepatol)

במאמר שפורסם במהלך חודש אפריל בכתב העת Journal of Hepatology מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי ריצוף כל האקסום (Whole Exome Sequencing) עשוי לסייע בזיהוי גורמים גנטיים למחלת כבד אידיופטית.לדברי החוקרים, ההשפעה של WES הייתה בולטת במיוחד במחלות ילדים ובאונקולוגיה, אך עדויות חדשות תומכות בחשיבותה גם במקרים של מחלות כבד.

החוקרים ערכו ריצוף של כל האקסום ובחינה מעמיקה של הפנוטיפים של 19 מבוגרים עם מחלת כבד אידיופטית, אשר השלימו בירור נרחב שלא הוביל לאבחנה של הגורם למחלת הכבד. תוצאות WES הובילו לאבחנה שהובילה להתערבות ייעודית בחמישה מקרים, כאשר בכל המקרים ניתן ייעוץ משפחתי. בארבעה חולים נקבעה אבחנה של הפרעה מונוגנית.

אישה אחת בת 33 אובחנו עם Familial Partial Lipodystrophy מסוג 3 משנית לוריאנט הטרוזיגוטי ב-PPARG וסבלה מסיבוכים חמורים 18 שנים מוקדם יותר. החולה החלה טיפול חליפי בלפטין, אשר הוביל להתנרמלות אנזימי כבד, שיפור בדיסליפידמיה והפחתת הדרישה היומית לאינסולין.

שני חולים, אישה בת 32 ממוצא אפריקאי וגבר בן 28 ממוצא אירופאי, אובחנו עם חסר MDR3 משנית למוטאציות רצסיביות ב-ABCB4. במקרה אחד נקבע כי המטופלת מועמדת להשתלה ובמקרה שני המטופל היה מועמד להשתלה חוזרת.

החולה הרביעי הוא גבר בן 32 שנים, ממוצא אירופאי, אשר אובחן עם NASH (Non-Alcoholic Steatohepatitis). המטופל סבל מהפרעה מיטוכונדריאלית עקב וריאנט פתוגני הומוזיגוטי ב-NDUFB3; הוחל באמצעים מניעתיים, כולל תוספי נוגדי-חמצון.

החולה החמישי הוא גבר בן 24 שנים, ממוצא אסייאתי, אשר אובחן עם סטיאטוזיס כבדי מסיבה לא-ידועה. במקרה זה נמצא כי מדובר בוריאנט הטרוזיגוטי מזיק ב-APOB ושקלו טיפול בתוספי וויטמין E.

החוקרים טוענים כי ממצאי המחקר תומכים בחשיבות WES בהערכה וטיפול במבוגרים עם מחלת כבד אידיופטית.

עם זאת, מומחים טוענים כי ל-WES יש מספר חסרונות, כולל העלות הגבוהה וההערכה הנדרשת במקרים של אבחנה לא-ידועה. ביצוע הבדיקה מהווה אתגר טכני ודרוש אדם מיומן מאוד בפענוח תוצאות הבדיקה, תוך הבנת הניואנסים הקשורים בזיהוי וריאנטים גנטיים. יתרה מזאת, קיים הסיכון לזהות וריאנט שאינו קשור ישירות למחלת הכבד של החולה, אך מציב אותו בסיכון גבוה להפרעות אחרות.

J Hepatol 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה