GERD/Gastritis

הנחיות מעודכנות בנושא וושט על-שם בארט (Am J Gastroenterol)

איגוד ה-ACG (American College of Gastroenterology) פרסם הנחיות מעודכנות בנוגע לאבחנה וטיפול בחולים עם וושט על-שם בארט (Barrett’s Esophagus) עם שינויים משמעותיים בהשוואה להנחיות קודמות. בהנחיות נכללות המלצות בנוגע לטיפול אבלציה אנדוסקופי, ממצאים התומכים במעקב אנדוסקופי פחות תדיר בחולים ללא דיספלזיה ונתונים לפיהם במרבית הנשים עם GERD (Gastroesophageal Reflux Disease) ניתן לוותר בבטחה על בדיקות סקר שגרתיות לוושט על-שם בארט.

השינויים הבולטים ביותר משקפים את ההתקדמות בטיפול במקרים של וושט על-שם בארט. ההנחיות החדשות כוללות הרחבה שלההמלצות בנוגע לשיטות וההערכה של רירית וושט על-שם בארט לקבלת החלטות בנוגע לטיפול אנדוסקופי. הגישה המועדפת כוללת זיהוי של אי-סדירות של הרירית עם הדמיית NBI (Narrow-Band Imaging). על הרופאים לנהל  אי-סדירות עם EMR (Endoscopic Mucosal Resection) או ESD (Endoscopic Submucosal Dissection), הן לצרכיי טיפול והן לצרכיי קביעת שלב המחלה.

ההמלצות המעודכנות לטיפול כוללות הרחבת שימוש באבלציה אנדוסקופית, להכללת חולים עם דיספלזיה בדרגה נמוכה. שינוי זה מבוסס על תוצאות מחקר אקראי להשוואת אבלציה באמצעות גלי רדיו אל מול מעקב אנדוסקופי בחולים אלו, שהדגימו סיכון נמוך יותר משמעותית להתקדמות ו/או אדנוקרצינומה לאחר אבלציה.

בחולים עם וושט על-שם בארט ללא דיספלזיה וללא דיספלזיה ב-EMR, ההמלצה היא כנגד אבלציה אנדוסקופית לאור סיכון נמוך להתקדמות לאדנוקרצינומה של הוושט. ההמלצות הן למעקב אנדוסקופי אחת ל-3-5 שנים.

בחולים עם דיספלזיה בדרגה נמוכה או בדרגה גבוהה, עם נגעים שנכרתו במלואם, יש להשלים אבלציה אנדוסקופית לאחר EMR להפחתת הסיכון להישנות דיספלזיה. עם זאת, הכותבים מדגישים את חשיבות אישור אבחנת דיספלזיה בדרגה נמוכה ע”י פתולוג שני עם נסיון רב במצבים אלו.

הכותבים ממליצים כי כל הרופאים העוסקים בפרוצדורות אבלציה אנדוסקופיות יציעו גם EMR, שלרוב נדרש לפני אבלציה באמצעות גלי רדיו.

בחולים עם אישור אבחנת דיספלזיה בדרגה נמוכה מומלץ טיפול אגרסיבי במעכבי תעלות מימן, לאחריו אנדוסקופיה חוזרת. בחולים עם דיספלזיה בדרגה נמוכה ללא טיפול אנדוסקופי מומלץ מעקב שנתי עד שתי בדיקות שליליות לדיספלזיה.

ההנחיות כוללות גם הקלה בהמלצות לאבחנה וניטור מוקדמים. השינוי המשמעותי ביותר הוא בכל הנוגע לתסמיני GERD בנשים, כאשר ההנחיות קובעות כי אין עוד צורך בבדיקת סקר אנדוסקופית שגרתית בהעדר גורמי סיכון מרובים, דוגמת גיל מעל 60 שנים, GERD תדיר ו/או כרוני, השמנה מרכזית, היקף מותניים מעל 88 ס”מ, עישון, או סיפור משפחתי של וושט על-שם בארט או אדנוקרצינומה של הוושט. המלצות אלו מבוססות על נתוני SEER (Surveillance, Epidemiology and End Results), שמצאו כי בנשים סיכון נמוך מאוד לאדנוקרצינומה של הוושט. בדיקות סקר שגרתיות לוושט על-שם בארט מומלצות רק בגברים עם תסמיני החזר קיבה-וושט וגורמי סיכון רבים אחרים.

שימוש שגרתי בפאנל סמנים וטכניקות הדמיה אנדוסקופית מתקדמות אינן מוכנות לשימוש ואינן מומלצות.

Am J Gastroenterol. Published online November 3, 2015

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה