Fibromyalgia

עדויות נוספות קושרות בין חיידקים במערכת העיכול ובין פיברומיאלגיה (Pain)

בחולים עם פיברומיאלגיה ניתן לזהות שינויים ספציפיים בהרכב החיידקים במערכת העיכול, בהשוואה לעמיתיהם הבריאים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך חודש יוני במאמר בכתב העת Pain.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פיברומיאלגיה היא תסמונת נפוצה, המתאפיינת בכאב כרוני ומפושט, עייפות והפרעה בשינה. הפתופיזיולוגיה של פיברומיאלגיה אינה מובנת היטב וישנן מספר השערות, כולל הפרעה בעיבוד כאב ע”י מערכת העצבים המרכזית, שינוי בתחושת כאב פריפרי ודלקת סיסטמית.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את המיקרוביום של 77 נשים עם פיברומיאלגיה ו-79 ביקורות באמצעות ריצוף של כל הגנום ו-16S rRNA Gene Amplification.

מהשוואת חולים עם פיברומיאלגיה אל מול ביקורות עלו הבדלים משמעותיים ב-19 זני חיידקים. אלו שהיו פחות נפוצים בחולי פיברומיאלגיה כללו Faecalibacterium prausnitzii, Bacteroides uniformis, Prevotella copri ו-Blautia faecis.

חיידקי Faecalibacterium prausnitzii הם חיידקים מייצרי בוטיראט, אשר מחקרים קודמים מצאו כי חסרים במגוון רחב של מחלות מעי. שכיחות גבוהה של חיידקי Bacteroides uniformis, Prevotella copri ואחרים נקשרה עם מחלת מפרקים דלקתית. בנוסף, חיידקי Bacteroides uniformis זוהו ברקמות מפרקים עם אוסטיאוארתריטיס וחיידקי Prevotella copri זוהו בנוזל סינוביאלי בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית.

ההסבר לשונות בהרכב המיקרוביום נגע למשתנים הקשורים עם פיברומיאלגיה יותר מכל משתנה אחר הקשור במערכת החיסון הטבעית או משתנה סביבתי ועמדו בקורלציה עם מדדים קליניים של פיברומיאלגיה.

רמות חומצה בוטירית בדם היו גבוהות יותר משמעותית ורמות חומצה פרופיונית היו נמוכות יותר בחולים עם פיברומיאלגיה, בהשוואה לביקורות. עוד זוהתה מגמה לא-מובהקת לפיה רמות חומצה איזו-בוטירית היו נמוכות יותר בחולים.

החוקרים זיהו גם קורלציה משמעותית בין מדדי חומרת מחלה, כולל עצימות כאב ופיזור הכאב, עייפות ותסמינים קוגניטיביים, ובין הנוכחות של מספר זני חיידקים.

המומחים מאמינים כי ממצאי המחקר סוללים את הדרך למחקרים נוספים בעתיד, אשר יסייעו בהבנת הפתופיזיולוגיה של פיברומיאלגיה, יובילו לבדיקות טובות יותר לאבחנת המחלה וייתכן כי יאפשרו למצוא טיפולים טובים יותר לחולים אלו.

Pain. Published online June 18, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה