Fatty Liver

דיאטה דלת סוכר עשויה להביא לשיפור במחלת כבד שומני במתבגרים (JAMA)

בבנים מתבגרים תחת דיאטה דלת-סוכר חל שיפור משמעותי במחלת כבד שומני, שאינה על-רקע צריכת אלכוהול (Nonalcoholic Fatty Liver Disease), כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש ינואר בכתב העת JAMA.

החוקרים בחנו את ההשפעה של הגבלת סוכר לפחות מ-3% מהצריכה הקלורית היומית (בהשוואה לדיאטה סטנדרטית) על תכולת שומן כבדי במסגרת מחקר אקראי, בתווית-פתוחה, שכלל 40 בנים מתבגרים (גיל ממוצע של 13 שנים), עם צריכת סוכר חופשי בתחילת המחקר של 10% (קבוצת התערבות) או 11% (קבוצת ביקורת) מכלל הצריכה הקלורית.

לאחר שמונה שבועות, סוכרים חופשיים המשיכו להוות 10% מהצריכה הקלורית היומית בקבוצת הביקורית, אך תרמו ל-1% בלבד מהצריכה הקלורית הכוללת בקבוצת ההתערבות, כאשר ב-18 מבין 20 משתתפים בקבוצת ההתערבות צריכת סוכר חופשי היוותה פחות מ-3% מהצריכה הקלורית.

הירידה הממוצעת בסטיאטוזיס כבדי (כפי שנקבע לפי בדיקת MRI-PDFF) מתחילת המחקר ועד לאחר שמונה שבועות הייתה גדולה יותר משמעותית בקבוצת ההתערבות (מ-25% ל-17%), בהשוואה לקבוצת הביקורת (מ-21% ל-20%).

באשר לתוצאים המשניים, הריכוז הממוצע של ALT, AST ו-GGT היה נמוך יותר משמעותית בקבוצת ההתערבות, כמו גם הריכוז הממוצע של כולסטרול כולל.

במהלך המחקר, בקבוצת ההתערבות תועדה ירידה ממוצעת של 2.0 ק”ג, בהשוואה לקבוצת הביקורת. בעוד שהחוקרים זיהו קורלציה בין השינוי במשקל הגוף ובין השינוי ב-MRI-PDFF, השיפור הגדול יותר בסטיאטוזיס כבדי בקבוצת ההתערבות נותר לאחר תקנון להבדל בשינוי במשקל הגוף בין הקבוצות.

החוקרים מדווחים כי לא תועדו אירועים חריגים במהלך המחקר.

לסיכום, אעפ”י שמדובר במחקר קצר יחסית בכדי לקבוע אם דיאטה דלת-סוכר עשויה לשמש כטיפול במחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול בטווח הארוך, נראה כי ישנה תועלת להפחתת צריכת סוכרים בטווח הקצר.

JAMA 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה