Diabetes

הכחדת נגיף HCV עשויה להביא לשיפור איזון משק הסוכר בחולי סוכרת מסוג 2 (Diabetes Care)

במאמר שפורסם במהלך חודש יוני בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי הכחדת זיהום בנגיף HCV (Hepatitis C Virus) באמצעות תרופות אנטי-ויראליות חדשות עשויה להביא לשיפור איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 2.

מדגם המחקר כלל 2,435 חולים עם סוכרת וזיהום בנגיף HCV, שקיבלו טיפול אנטי-ויראלי ללא-אינטרפרון בתקופה שבין ינואר 2014 ועד יוני 2015. גיל המשתתפים הממוצע עמד על 62.2 שנים ומרביתם היו גברים (97.5%). חלק גדול מהחולים (42.2%) נדרש לטיפול באינסולין וכבר פיתח שחמת כבד (37.3%).

החוקרים לא כללו במחקר חולים שקיבלו משטרי טיפול אנטי-ויראלי ישנים, שכללו אינטרפרון או Ribavirin, העשויים שניהם להפחית ריכוז המוגלובין מסוכרר.  משטרי הטיפול שניתנו לחולים כללו Ledipasvir/Sofosbuvir (הרווני) בלבד, Paritaprevir/Ritonavir/Ombitasvir (ויקיראקס) עם Dasabuvir (אקסווירה) או משלב Sofosbuvir (סובלדי) עם Simeprevir (אוליסיו).

לדברי החוקרים, הכחדת HCV הפחיתה את הסיכון לסרטן כבד, הובילה לשיפור פיברוזיס כבד והפחתת הסיכון לסיבוכים אחרים של מחלת כבד כרונית, אך ההשפעות של הכחדת HCV על ביטויים חוץ-כבדיים לא נבחנו עד כה בעידן החדש של טיפול אנטי-ויראלי.

במחקר הם בחנו את השינויים בריכוז המוגלובין מסוכרר ממוצע והשימוש בתרופות לסוכרת שנה לפני ושנה אחרי טיפול ל-HCV. התוצאות תוקננו לגיל, מין, גזע/מוצע, סמני תפקוד כלייתי וכבד, היקף צלקות בכבד ומדד מסת הגוף.

מהנתונים עלה כי בחולים עם ריכוז המוגלובין מסוכרר מוגבר (7.2% ומעלה בתחילת המחקר) בהם תועדה הכחדה של HCV תועדה ירידה גדולה יותר בריכוז המוגלובין מסוכרר (מ-8.5% ל-7.6%), בהשוואה לאלו בהם לא תועדה הכחדה של הנגיף (מ-8.5% ל-7.9%).

הירידה בהמוגלובין מסוכרר הייתה מובהקת רק בחולים ללא שחמת כבד ועם ריכוז המוגלובין מסוכרר מוגבר בתחילת המחקר, ולא באלו עם שחמת כבד וסוכרת שהייתה מאוזנת בצורה טובה יותר.

בחולים עם הכחדת HCV תועדה גם ירידה גדולה יותר בצורך הכולל לתרופות לסוכרת, בהשוואה לאלו בהם לא תועדה הכחדה של הזיהום הנגיפי, אך ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית.

עם זאת, תועדה ירידה בשיעור החולים שטופלו באינסולין בקרב אלו בהם הנגיף הוכחד (מ-41.3% ל-38%) ותוצאות אלו היו מובהקות סטטיסטית בחולים בהם לא הוכחד הזיהום, בהם שיעור המטופלים באינסולין עלה מעט מ-49.8% ל-51%.

               

החוקרים טוענים כי ממצאי המחקר תומכים בטיפול בתרופות אנטי-ויראליות בעלות פעילות-ישירה כנגד HCV בכל החולים עם HCV וסוכרת.

Diabetes Care. Published online June 28, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה