Depression

מטה-אנליזה: במטופלים עם דיכאון קל עד בינוני זעפרן (Saffron) הדגים יעילות גבוהה יותר מפלצבו ואי נחיתות לנוגדי דכאון (Planta Med)

מטה-אנליזה המתפרסמת לאחרונה ב- Planta Medמראה כי לשימוש בזעפרן (Saffron ) יש אפקט מובהק על חומרת הדיכאון .

המחברים מציינים כי מוצרים צמחיים, במיוחד מיצויים של perforatum Hypericum נמצאים כבר בשימוש נרחב כטיפולי קו ראשון בהפרעת דיכאון קלה עד בינונית. הם מוסיפים כי לאחרונה נערכו ניסויים קליניים אקראיים ומבוקרים על מנת להעריך את היעילות של צמח אחר, זעפרן (Crocus sativus), בדיכאון קל עד בינוני. (משווק בארץ ע”י נווה פארמה תחת שם המותג ספרוקס) .

מחברי המאמר ביצעו סקירת ספרות של מחקרים קליניים אקראיים ומבוקרים שפורסמו עד כה על מנת להציג הערכה מעודכנת של יעילות הזעפרן בדיכאון קל עד בינוני, בהשוואה לפלסבו או תרופות נוגדות דיכאון בשימוש שגרתי.

המטא-אנליזה המוצגת במאמר זה בוצעה על פי ההמלצות המקובלות (PRISMA), תוך שימוש בפורמט PSTO (הכולל התייחסות למטופלים, התערבות, השוואות, תוצאות) כאשר הניתוחים הסטטיסטיים של המטא-אנליזה ונערכו באמצעות התוכנות הסטטיסטיות Meta-analysis ו- RevMan. 

נעשה שימוש במאגרי המידע של PubMed, Embase ושל הרשם המרכזי של קוקרן לאיתור מחקרים מבוקרים המתאימים לקריטריוני האנליזה

נכללו רק מחקרי מבוקרי פלצבו או מבוקרי טיפול פעיל , אקראיים עם חולים הסובלים מדיכאון קל עד בינוני ואשר השימוש בזעפרן היה של של מינונים פרמקולוגיים במתן פומי בלבד.

החוקרים עשו שימוש ב-Hedges’ g לחישוב גודל האפקט. הסיכון של הטיה הוערך באמצעות שימוש ב- Cochrane Collaboration, וההטרוגניות נבדקה על ידי ביצוע בדיקת Q של קוקרן וחישוב אינדיקטור Higgins’ I2 .

11 מחקרים אקראיים נכללו בניתוח האיכותי, ותשעה מהם נאספו לניתוח הסטטיסטי.

החוקרים מדווחים כי לפי המטא-אנליזה הנוכחית, לזעפרן יש השפעה מובהקת על חומרת הדיכאון. הנתונים שהתקבלו מהמחקרים הקליניים האקראיים והמבוקרים תומכים בכך שזעפרן יעיל יותר באופן מובהק מאשר פלצבו (g = 0.891, 95% CI: 0.369 – 1.412, p = 0.001), ואינו נחות בהשפעתו בהשוואה לתרופות נוגדות דכאון (g = – 0.246; 95 % CI: – 0.495 – 0.004, p = 0.053). 

Planta Med. 2019 Jan;85(1):24-31. 

הערת המערכת: לסקירה שיטתית שבוצעה לאחרונה באתר שבחנה את האפקט של זעפרן בטיפול בדיכאון קל עד בינוני הקליקו כאן.

לצפייה בראיונות שקיים פרופ’ רפי קרסו עם מומחים לפסיכיאטריה על האפקט של הטיפול בזעפרן הקליקו כאן.

למחשבון בק להערכת דרגת דיכאון הקליקו כאן.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה