Depression

התועלת של טיפול במדבקת אסטרדיול ופרוגסטרון למניעת תסמיני דיכאון במעבר למנופאוזה (JAMA Psychiatry)

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Psychiatry מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי 12 חודשי טיפול במדבקת אסטרדיול (TE או Transdermal Estradiol) עם IMP (Intermittent Micronized Progesterone) נמצא יעיל יותר מפלסבו במניעת התפתחות תסמיני דיכאון בעלי חשיבות קלינית בקרב נשים סביב-מנופאוזה ונשים זמן קצר לאחר-מנופאוזה.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את היעילות של מדבקת אסטרדיול עם IMP במניעת הופעת תסמיני דיכאון בקרב נשים סביב מנופאוזה ולאחר-מנופאוזה. מטרה משנית הייתה זיהוי מאפיינים שניבאו השפעה חיובית של משלב זה על מצב הרוח.

מדובר במחקר כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו במשך 12 חודשים. טיפול פומי בפרוגסטרון (200 מ”ג/יום למשך 12 ימים) ניתן כל שלושה חודשים לנשים תחת טיפול פעיל במדבקת אסטרדיול וגלולות פלסבו תואמות ניתנו לנשים בקבוצת הפלסבו. החוקרים בחנו את מדדי CES-D (Center for Epidemiological Studies-Depression Scale) בתחילת המחקר ולאחר 1, 2, 4, 6, 8, 10 ו-12 חודשים לאחר ההקצאה האקראית, ואת היארעות תסמיני דיכאון בעלי חשיבות קלינית, אשר הוגדרו בנוכחות מדד CES-D של 16 נקודות ומעלה.

מבין 172 הנשים במחקר, 130 היו לבנות, עם הכנסה ביתית ממוצעת של 50,000-79,999 דולרים. הגיל הממוצע של המשתתפות עמד על 51 שנים ו-43 פיתחו תסמיני דיכאון בעלי חשיבות קלינית.

בקרב נשים בקבוצת הפלסבו תועדה שכיחות גבוהה יותר של מדד CES-D של לפחות 16 נקודות, לפחות פעם אחת במהלך שלב ההתערבות (32.3% לעומת 17.3%; יחס סיכויים של 2.5), עם מדד CES-D ממוצע גבוה יותר לאורך תקופת ההתערבות.

שלב הפוריות הבסיסי השפיע באופן מתון על התגובה לטיפול, כך שההשפעה החיובית של הטיפול המשולב על מצב הרוח, בהשוואה לפלסבו, הייתה בולטת בנשים בשלב מוקדם במעבר למנופאוזה, אך לא בשלב מאוחר במעבר למנופאוזה או בקרב נשים לאחר-מנופאוזה. אירועי דחק במהלך ששת החודשים שקדמו לגיוס למחקר גם כן השפיעו על התגובה לטיפול, כך שההשפעה החיובית של הטיפול המשולב על מצב הרוח עלתה עם מספר אירועים גדול יותר. רמות אסטרדיול בסיסיות, תסמינים וזו מוטוריים או היסטוריה של דיכאון לא השפיעו על התגובה לטיפול.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול משולב באסטרדיול ופרוגסטרון השפיע לטובה על התפתחות תסמיני דיכאון בעלי חשיבות קלינית בקרב נשים סביב מנופאוזה ונשים בשלב מוקדם לאחר מנופאוזה.

JAMA Psychiatry. 2018 Feb 1;75(2):149-157.

לידיעה ב-PubMed

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה