Congestive heart failure

החשיבות של קפיצה בריכוז קריאטינין בחולי אי-ספיקת לב חדה (Circulation)

קפיצה בריכוז קריאטינין (Creatinine Bump) או נזק כלייתי חד בחולים עם אי-ספיקת לב, מעידה על התחלת המאזן העדין בין תפקוד הכליות ותפקוד הלב. העליה בריכוז הקריאטינין עשויה להוביל לתסכול ובלבול בקרב הרופאים, אשר מצד אחד נדרשים להגברת השיתון, ומנגד, להגדלת הנפח.

מספר מחקרים קודמים בחנו את הנושא של טיפול הולם בנזק כלייתי חד במהלך טיפול בחולים עם אי-ספיקת לב לא-מפוצה. עם זאת, מחקר חדש שפורסם בכתב העת Circulation בחן את הקפיצה בריכוז קריאטינין במהלך טיפול בחולים אלו מזווית אחרת.

החוקרים שיערו כי הקפיצה בריכוז קריאטינין אינה התוויה לנזק כלייתי חד. במקום זאת, העליה החדה בריכוז קריאטינין במהלך הטיפול באי-ספיקת לב לא-מפוצה הינה שינוי תמים בריכוז ואינו מהווה סמן אמיתי לנזק טובולארי. הוכחת השערה זו משמעה כי העליה בריכוז קריאטינין אינה מהווה עוד מקור לבלבול ותסכול בקרב הרופאים.

המחקר הנוכחי הינו ניתוח תת-קבוצה ממחקר ROSE-HF. במחקר זה, חולים עם אי-ספיקת לב לא-מפוצה ומחלת כליות כרונית חולקו באקראי לטיפול ב-Nesiritide לעומת פלסבו או דופמין לעומת פלסבו. החוקרים מדדו מספר סמני תפקוד כלייתי ומצאו כי התפקוד הכלייתי לא השתפר עם אחד הטיפולים.

בסקירה החדשה, 283 מבין 360 חולים שחוקלו באקראי במחקר ROSE-HF סווגו עוד לשתי קבוצות: אלו שפיתחו החמרה בכשל הכלייתי (עליה בריכוז קריאטינין או Cystatin C שנקבעה לפי ירידה של לפחות 20% בקצב פינוי גלומרולארי משוער) ואלו שלא פיתחו החמרה זו. בכל קבוצה, סמנים לנזק טובולארי (KIM-1, NGAL, NAG) נבחנו במטרה לקבוע אם נזק טובולארי אמיתי (כלומר, נזק כלייתי חד) תאם לשינויים בקצב הפינוי הגלומרולארי . הריכוז של כל סמן טובולארי נמדד בתחילת המחקר (לפני התחלת טיפול במשתני לולאה במינון גבוה) ו-72 שעות לאחר מכן.

במהלך 72 השעות הבאות, החולים טופלו ב-Furosemide במינון גבוה (חציון של 560 מ”ג תוך-ורידי) ועם חציון תפוקת שתן של קרוב לשמונה ליטרים. למרות שיתון הולם, החוקרים לא זיהו שינויים ברמות KIM-1, NGAL ו-NAG מתחילת המחקר ועד לאח ר72 שעות, כאשר Cystatin C שימש לחישוב קצב הפינוי הגלומרולארי המשוער. בדומה, לא תועדו שינויים ב-KIM-1 או NGAL בקבוצה בה קצב הפינוי הגלומרולארי נמדד לפי ריכוז קריאטינין בדם (כלומר, אלו שפיתחו את הקפיצה בריכוז קריאטינין). למעשה, החוקרים מצאו שיפור פרדוקסאלי בהישרדות כאשר חלה עליה ברמות KIM-1, NGAL ו-NAG.

חשוב להזכיר שמדובר היה בניתוח של תת-קבוצה, אשר לא היה אקראי ולכן יש לנקוט משנה זהירות בפרשנות תוצאות המחקר.

Circulation. 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה