Congestive heart failure

רכיבים שומניים שנמצאים בבשר אדום ומוצרי מזון נוספים הופכים על?ידי חיידקי המעי ל-TMAO המסוכן לבריאות הלב/מאמרו של פרופ’ יוסי חביב ב”הארץ”

במאמר שמתפרסם ב”הארץ” ע”י פרופ’ יוסי חביב, מנהל המחלקה לנפרולוגיה, מרכז רפואי אוניברסיטאי, סורוקה, דן חביב בהשפעות המזיקות “החדשות” שיש לסוגי מזון שונים, ביניהם בשר אדום על בריאות הלב.

חביב סוקר ממצאי מחקרים מהם עולה שמעבר לידוע כבר זמן רב על הנזק של ספיגת הכולסטרול במזונות כמו בשר אדום לליפופרוטאינים ושקיעתם בדפנות העורקים המובילה לטרשת עורקים, נראה שקיים מנגנון נוסף שבו המרכיבים שומניים בקרומי התאים, הכולין והלציטין , אשר נמצאים במגוון מוצרי מזון (כגון: בשר אדום, מזון מעובד, גבינות עתירות שומן, חלמון ביצה, סויה, דגים, צדפות ואפילו בתוספי מזון), ומרכיב נוסף בשם קרניטין, הנמצא גם בבשר אדום, במשקאות אנרגיה ובתוספי מזון, משמשים כמקור אנרגטי פחמני לחיידקי המעי. תוצר הלוואי שלהם הוא התרכובת  טרימתיל אמין-TMA. 

חביב נציין שהתרכובת כשלעצמה אינה מזיקה. אבל מוסיף שכאשר היא נספגת במעי ומגיעה לכבד היא הופכת לתרכובת שמגבירה באופן בולט את הסיכון לטרשת עורקים ולאי ספיקת לב. התרכבות מכונה טרימתיל אמין אוקסיד (TMAO).

ל-TMAO גם קשר דו כיווני עם ספיקת כליות, כלומר הוא גם גורם לה וגם כאשר יש אי ספיקת כליות רמת ה-TMAO בדם עולה והסיכון הקרדיווסקולרי עולה.

חביב מציין שעד כה לא נמצאו טיפולים ספציפיים (גם לא פרוביוטיקה) שיעכבו את יצירת ה-TMAO, אך נראה שלאנשים הצורכים תזונה ים תיכונית (או צמחונים וטבעוניים)  יש שיעור נמוך יותר של חיידקים בעלי אנזימים הנדרשים ליצור TMA.

חביב מסכם את מאמרו כך :

“נראה כי בהקשר ל-TMAO, האמצעים העומדים היום על הפרק להפחתת הסיכון למחלות לב, כלי דם וכליות הם, שינוי התזונה ופיתוח תרופות חדשות לעיכוב אנזימי חיידקי מעי, עיכוב אנזימי כבד או עיכוב הקישור של TMAO לדופן העורקים ולטסיות. עד שתרופות אלו ייבדקו, אפשר כבר עכשיו להמליץ על תזונה ים תיכונית, ובמיוחד על הפחתת הצריכה של בשר אדום שכבר הוכח כי היא יכולה להפחית 30% מאירועי לב בתוך 5 שנים.

אחרי הכל, אנחנו מורכבים ממה שאנחנו אוכלים.”

למאמר המלא ב”הארץ”

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה