Colorectal cancer

חשיבות דיסקציה של קשריות לימפה צידיות במקרים של ממאירות של הרקטום (JAMA Surgery)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery עולה כי ניתן להימנע מדיסקציה של קשריות לימפה לטארליות בחולים מסוימים עם ממאירות נמוכה של הרקטום, אך יש לשקול זאת ברצינות בחולים עם הגדלה ממושכת של קשריות לימפה במדור הכסל לאחר טיפול ניאו-אדג’וונטי.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע את הגורמים בבדיקות הדמיה בתהודה מגנטית הקשורים עם הישנות מקומית לטארלית בחולים עם ממאירות רקטאלית נמוכה, לאחר טיפול קרינתי או כימותרפי-קרינתי ולקבוע הנחיות ספציפיות אודות החולים בהם תתכן תועלת לדיסקציה של קשריות לימפה לטארליות.

מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי, רב-מרכזי, כלל חולים שהשלימו ניתוח בשל ממאירות רקטאלית נמוכה בשלב קליני T3 או T4, אשר בוצע במטרת ריפוי. המשתתפים גויסו מ-12 מרכזים ב-7 מדינות, בתקופה שבין ינואר 2009 ועד דצמבר 2013. כל בדיקות ה-MRI של החולים נבחנו בשנית בהתאם לפרוטוקול סטנדרטי, עם תשומת לב מיוחדת למאפייני קשריות לימפה לטארליות.

המדגם המקורי כלל 1,216 חולים ובמחקר הנוכחי התמקדו החוקרים ב-741 חולים לאחר טיפול קרינתי או כימותרפי-קרינתי אשר השלימו בדיקת MRI להערכה חוזרת של שלב הגידול. המטרה העיקרית הייתה לזהות גורמים בבדיקת MRI ראשונית ובבדיקת MRI חוזרת להערכה נוספת של שלב הגידול, אר נקשרו עם הישנות מקומית לטארלית לאחר טיפול כימותרפי-קרינתי או קרינתי עם TME (Total Mesorectal Excision).

מדגם המחקר כלל 741 משתתפים (64.8% גברים, גיל ממוצע של 60.4 שנים). קשרית לימפה לטארלית בגודל 7 מ”מ ומעלה בציר הקצר בבדיקת MRI ראשונית לוותה בשיעורי הישנות מקומית לטארלית של 17.9% לאחר טיפול קרינתי או כימותרפי-קרינתי עם TME. לאחר שלוש שנים, לא תועדו מקרים של הישנות מקומית לטארלית ב-28 חולים (29.2%) עם קשריות לטארליות שהיו בגודל של עד 4 מ”מ בבדיקת MRI להערכה חוזרת של שלב הגידול. קשריות בגודל 7 מ”מ ומעלה בבדיקת ה-MRI הראשונית ובגודל של מעל 4 מ”מ בבדיקת MRI להערכה חוזרת של שלב הגידול באזור הכסל הפנימי לוו בשיעורי הישנות מקומית לטארלית של 52.3% לאחר חמש שנים, שיעור גבוה משמעותית בהשוואה לקשריות באזור האובטורטור בגודל דומה (9.5%; יחס סיכון של 5.8, p=0.003).

בהשוואה לטיפול קרינתי או טיפול כימותרפי-קרינתי עם TME בלבד, טיפול שכלל גם דיסקציה של קשריות לימפה לטארליות במקרים אלו של חוסר-תגובה של קשריות לימפה הוביל לשיעור נמוך משמעותית של הישנות מקומית לטארלית שעמדו על 8.7% (יחס סיכון של 6.2, p=0.007).

החוקרים מסכמים וכותבים כי בדיקת MRI להערכה חוזרת של שלב הגידול הינה כלי חשוב בהחלטה אודות ניהול קשריות לימפה לטארליות. בחולים עם הקטנה של הקשריות הלטארליות מגודל 7 מ”מ ומעלה בבדיקת MRI ראשונית לגודל של עד 4 מ”מ בבדיקת MRI בעת הערכה חוזרת של שלב הגידול, ממצא המזוהה ב-30% מהמקרים, ניתן להימנע מהשלמת דיסקציה של קשריות לימפה לטארליות. עם זאת, הגדלה ממושכת של קשריות באזור מדור הכסל הפנימי מעידה על סיכון גבוה במיוחד להישנות מקומית לטארלית ודיסקציה של קשריות הלימפה הלטארליות הובילה להפחתת שיעורי ההישנות במקרים אלו.

JAMA Surgery 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

אחיות ואחים יקרים,

לרגל יום האחיות והאחים המצוין היום, 16 באפריל 2024, אנו מצדיעים לכם ומוקירים את פועלכם.

אתם, הגיבורים שנלחמים על חייהם של חיילים ושל אזרחים, ולא משנה באילו תנאים, וזאת באומץ, בגבורה וללא פשרות, ראויים לכל הערכה.
תודה רבה בשם חברת e-Med ובשם המדינה כולה.