Colorectal cancer

בדיקות קולונוסקופיה עלולות לפספס אדנומות רבות (Gastroenterology)

מסקירה שיטתית ומטה-אנליזה חדשה שהשלימו חוקרים מסין, עולה כי אדנומות ואדנומות מתקדמות רבות אינן מאובחנות במקרים רבים במהלך בדיקות קולונוסקופיה. במאמר שפורסם בכתב העת Gastroenterology כותבים החוקרים כי שיעור המקרים בהם בדיקות אלו לא זיהו אדנומות היה גבוה מכפי שתואר בעבר.

החוקרים השלימו חיפוש במאגרי PubMed, Web of Science ו-Ovid EMBASE לזיהוי מחקרים שפורסמו עד אפריל 2018, במטרה להעריך באופן מקיף את שיעור פספוס אדנומות ופספוס אדנומות מתקדמות בבדיקות קולונוסקופיה. עוד ביקשו החוקרים לבחון את ההבדלים במיקום, גודל, מאפיינים פתולוגיים ומורפולוגיים ואוכלוסיות הנבדקים.

ממטה האנליזה שכללה 43 מאמרים (15 מחקרים מאסיה, 13 מחקרים מארצות הברית, 10 מחקרים מאירופה, חמישה מחקרים ממספר מדינות ומחקר אחד מאוסטרליה) ולמעלה מ-15,000 בדיקות קולונוסקופיה עלה כי שיעור פספוס אדנומות בבדיקות קולונוסקופיה עמד על 26%, עם שיעור פספוס אדנומות מתקדמות של 9% ושיעור פספוס פוליפים משוננים של 27%.

שיעור פספוס ממצאים בבדיקות קולונוסקופיה היה גבוה יותר במקרים של אדנומות מתקדמות שהיו ממוקמות בחלק הפרוקסימאלי (14%), אדנומות שטוחות (34%) ובחולים בסיכון גבוה לסרטן מעי גס ורקטום (33%). החוקרים כותבים כי ניתן לצמצם את שיעור פספוס הממצאים החשובים באמצעות הכנה טובה של המעי ובדיקות עזר.

בהשוואה לסקירה שיטתית קודמת של 441 בדיקות קולונוסקופיה, הסקירה הנוכחית זיהתה שיעור פספוס גבוה יותר הן של פוליפים (28% לעומת 21%) והן של אדנומות (26% לעומת 22%).

החוקרים מדווחים כי שיעור זיהוי אדנומות (בלועזית, Adenoma Detection Rate, או ADR), אדנומות לכל בדיקת קולונוסקופיה (Adenoma Per Index Colonoscopy, או APIC) ושיעור אדנומות לכל קולונוסקופיה חיובית (Adenomas Per Positive Index Colonoscopy, או APPC) זוהו כמנבאים בלתי-תלויים של שיעור פספוס אדנומות. עם זאת, מדד APPC היה הגורם הבלתי-תלוי היחידי שניבא את שיעור פספוס אדנומות מתקדמות ובמידה והדבר יאושר במחקרים נוספים, אזי מדד זה צריך לקבלת תשומת לב רבה יותר בתכנון ו/או שינוי המלצות והנחיות אודות מדדי איכות של בדיקות קולנוסקופיה.

מדד APPC של מעל 1.8 היה יעיל במעקב אחר שיעורי פספוס אדנומות: שיעור פספוס אדנומות עמד על 31% בנוכחות מדד APPC של מעל 1.8 לעומת 15% בנוכחות מדד נמוך יותר, p<0.0001).  מדד זה היה טוב יותר מדדי ADR של 34% ומעלה (27% לעומת 17%). שיעור פספוס אדנומות מתקדמות עם APPC של מתחת ל-1.8 עמד על 35%, בהשוואה ל-2% במקרים של APPC של 1.8 ומעלה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מנתונים אלו עולה כי היקף פספוס אדנומות ואדנומות מתקדמות בבדיקות קולונוסקופיה גבוהה מכפי שסברו בעבר. מעבר לשיעור זיהוי אדנומות (ADR), ממצאי המחקר מעידים כי יש לשקול את מדד שיעור אדנומות לכל קולונוסקופיה חיובית (APPC) כסמן לאיכות בדיקות קולונוסקופיה, במידה ומחקרים נוספים יאשרו את הממצאים.

Gastroenterology, 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה