Cognitive Function

השוואת תוצאות בדיקת MRI ואולטרה-סאונד של הגולגולת לזיהוי נזק מוחי וחיזוי התוצאות הנוירולוגיות במקרים של פגות קיצונית (Eur J Pediatr) והערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים מאוסטרליה על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי בדיקת TEA-cUS (Term Equivalent Age-Cranial Ultrasound) עשויה לזהות באופן מהימן נזק מוחי חמור בבדיקת MRI. עם זאת, ממצאים תקינים בבדיקת MRI או אולטרה-סאונד של המח אינם מבטיחים התפתחות תקינה.

במסגרת המחקר שכלל 75 יילודים שנולדו לפני שבוע 28 להיריון, החוקרים ביקשו לבחון את הדיוק של דרגות שונות של נזק מוחי במקרים של פגות קיצונית ויכולת הניבוי של ממצאים חריגים בהדמיה את התוצאות הנוירו-התפתחותיות לאחר שנה ושלוש שנים.

מהנתונים עלה כי בדיקת TEA-cUS אשר הצביעה על ממצאים חמורים הייתה בעלת ערך מנבא חיובי גבוה מאוד (100%) לחיזוי נזק חמור בבדיקת MRI, בהשוואה לעדות לנזק קל-עד-בינוני בבדיקת אולטרה-סאונד או נזק חמור בבדיקת האולטרה-סאונד הגרועה ביותר מבין סדרת בדיקות אולטרה-סאונד עוקבות.

העדר נזק בדרגה בינונית-עד-חמורה בבדיקת TEA-CUS או בבדיקת cUS הגרועה ביותר זוהה כגורם מנבא טוב של בדיקת MRI תקינה (ערך מנבא שלילי של מעל 93%). נזקים חמורים בדרגה 3 בבדיקת TEA-US היו בעלי ערך מנבא גבוה לחיזוי הפרעות נוירו-התפתחותיות בגיל שנה ובגיל שלוש שנים (ערך מנבא חיובי של 100%).

כל דרגות הנזק המוחי בבדיקת MRI ובבדיקת cUS הגרועה ביותר היו מנבאים גרועים של הפרעה נוירו-התפתחותית בגילאי שנה ושלוש שנים. העדר נזק בבדיקת אולטרה-סאונד של המח או בבדיקת MRI לא ניבא תוצאה תקינה.

ניתוח סטטיסטי לא הדגים קורלציה משמעותית בין הנזק ההדמייתי והתוצאות הנוירו-התפתחויות.

החוקרים כותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי בדיקת TEA-cUS עשויה לזהות באופן מהימן הפרעות מוחיות חמורות, אותן ניתן לזהות בבדיקת MRI. ממצאים אלו עשויים לנבא הפרעות נוירו-התפתחותיות בגילאי שנה ושלוש שנים. למרות שבדיקת MRI יכולה לזהות שינויים עדינים יותר, אותם עלולים שלא לזהות בבדיקת אולטרה-סאונד, הערך המנבא של ליקוי נוירו-התפתחותי הוא נמוך. ממצאים תקינים בבדיקת cUS או בבדיקת MRI אינם שוללים בהכרח הפרעות נוירו-התפתחותיות.

Eur J Pediatr. 2019 Jul;178(7):1053-1061

לידיעה ב-PubMed

הערות עורך נאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה מצטרף למחקרים שמעידים כי ישנו ערך פרוגנוסטי גדול לביצוע US מח במועד בפגים הקטנים. ממחקרים רבים עולה כי מאחר ובדיקת ה-MRI הינה רגישה ביותר, אנו עלולים להבחין בממצאים עדינים שלא ברורה משמעותם הקלינית אם בכלל. מחקר זה מגדיל לעשות ולמצוא ערך מנבא חיובי של 100% לחיזוי הפרעות נוירו-התפתחותיות בגיל שנה או 3 שנים בבדיקת US מח במועד.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה