Cognitive Function

ההשפעה של שינויים בכלי דם קטנים במוח על התפקוד הקוגניטיבי של חולים עם יתר לחץ דם (Hypertension)

מנתונים חדשים מספרד, אשר פורסמו בכתב העת Hypertension, עולה כי במבוגרים עם יתר לחץ דם, שינויים ב-WMH (White Matter Hyperintensities) סביב החדרים לוו התפתחות ליקוי קוגניטיבי קל.

במבוגרים עם יתר לחץ דם בהם תועדה התקדמות בולטת בהיקף WMH סביב החדרים נרשם סיכון גבוה פי שש להיארעות ליקוי קוגניטיבי קל, בהשוואה לאלו ללא התקדמות דומה (יחס סיכויים של 6.184, p=0.011).  בחולים אלו תועדה ירידה משמעותית בתפקוד הקוגניטיבי הגלובאלי (ממוצע מתוקן של 0.59- לעומת 0.057+, p=0.004).

במסגרת המחקר, החוקרים עקבו אחר 345 גברים ונשים עם אבחנה של יתר לחץ דם, אשר נכללו במדגם ISSYS (Investigating Silent Strokes in Hypertensives: A Magnetic Resonance Imaging Study). בתחילת המחקר (בין 2010-2012), הגיל החציוני של המשתתפים עמד על 65 שנים, כאשר הם לא סבלו מדמנציה או אירוע מוחי. מרבית המשתתפים (94.2%) קיבלו טיפול ליתר לחץ דם ו-55.4% היו גברים.

משך המעקב הממוצע עמד על 3.95 שנים, לחץ הדם הממוצע במהלך המעקב עמד על 144.5/76.5 מ”מ כספית.

בתחילת המחקר ובמהלך המעקב, החולים השלימו הערכות שכללו בדיקת MRI של המוח ובדיקות קוגניטיביות. החוקרים התבססו על מדד DRS-2 (Dementia Rating Scale), מדד כללי המשמש להערכת תפקוד קוגניטיבי, וביקשו מהמשתתפים בהם המדד העיד על ליקוי קוגניטיבי, להגלים הערכה שניה בכדי לאשר אבחנת הפרעה קוגניטיבית. ממצאי בדיקת ה-MRI סווגו באופן איכותי להגדרת שינויים סביב החדרים באותות בחומר הלבן ובחומר הלבן העמוק כ”לא קיימים”, “מינוריים”, או “בולטים”.

במהלך תקופת המחקר, 9.1% מהמשתתפים פיתחו ליקוי קוגניטיבי קל. היארעות אוטמים לקונאריים עמדה על 6.1% מהמשתתפים ומיקרו-דימומים למוח תועדו ב-5.5% מהמקרים. התקדמות מינורית או בולטת בהתקדמות WMH זוהתה ב-22% מהחולים והתקדמות WMH באזורים עמוקים זוהתה ב-48% מהמקרים.

החוקרים מדווחים כי רק התקדמות בולטת ב-WMH סביב החדרים נקשרה עם היארעות ליקוי קוגניטיבי קל; שינויים ב-WMH עמוק, היארעות אוטמים לבביים ומיקרו-דימומים מוחיים, לא נקשרו עם ליקוי קוגניטיבי. עם זאת, היארעות מיקרו-דימומים מוחיים נקשרה עם ירידה בקשב.

ממצאי המחקר מאשרים נתונים קודמים שהצביעו על השפעות אפשריות של יתר לחץ דם על כלי הדם של המוח והתפקוד הקוגניטיבי בקשישים.

החוקרים כותבים כי זיהוי דרכים חדשות לזהות ליקוי קוגניטיבי עשוי לסייע לזהות את אלו בסיכון לדמנציה. מאחר וחולים עם יתר לחץ דם מצויים בסיכון גבוה להתקדמות מחלת כלי דם קטנים במוח, זיהוי נגעים ספציפיים העשויים להעלות את הסיכוי לתפקוד קוגניטיבי לקוי, עשוי להיות שימושי.

Hypertension , 4 Jan 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה