Cholesterol/Lipid disorders

העצמת הטיפול התרופתי להורדת כולסטרול עשויה להביא מטופלים לערכי היעד. (JAMA Cardiology)

כולסטרול עורק

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

מספר גדול של מטופלים יכולים להגיע ליעדי כולסטרול LDL עם העצמת הטיפול בסטטינים ואזיטימיב, ללא  צורך בטיפול ב PCSK-9 INH. כך על פי דיווח שפורסם ב Jama Cardiology באוגוסט 2017.

במחקר נעשה שימוש בבסיס נתונים של MarketScan Research בארה”ב. 105,269 מטופלים עם ASCVD (Atherosclerotic Cardiovascular Disease, הוגדר כאירוע קורונרי רסנטי, מחלת לב כלילית, מחלה צרברווסקולרית, או מחלת כלי דם פריפרית) הוכללו באנליזה מ-1 בינואר 2012 עד 31 בדצמבר 2013. האנליזה בוצעה על נתונים מעבדתיים של המטופלים. הנתונים של מטופלים אלה הוכנסו לתוכנת סימולציה (Monte Carlo simulation cohort) אשר הריצה אלגוריתם להעצמת הטיפול עד להשגת LDL<70mg/dL. כל המטופלים שלא קיבלו סטטינים מלכתחילה החלו טיפול באטורבסטטין 20מ”ג, ולאחר מכן תוכנת האינטנסיפיקציה הופעלה: העצמת הטיפול עד 80מ”ג, הוספת אזיטימאב, הוספת alirocumab, והוספת PCSK9 INH. במינון של 75מ”ג. יעילות הטיפולים הוערכו ממחקרים שפורסמו ומהנחיות ה ACC-AHA (American College of Cardiology and American Heart Association) וה ECDP (Expert Consensus Decision Pathway). הנתונים נותחו בין דצמבר 2015 למאי 2017.

מתוך 105,269 המטופלים שהוכללו, 57.2% היו גברים ו 42.8% נשים. הגיל ממוצע 65.1 שנים. 51.5% מהמטופלים נטלו את הטיפול בסטטינים כמונותרפיה, 1.7% נטלו סטטין ואזיטימיב. מתוכם רק 25.5% הגיע ליעד של LDL<70mg/dL. לאחר הסימולציה להעצמת הטיפול, 99.3% יכלו להשיג את היעד, מתוכם 67.3% עם סטטין בלבד, ו 18.7% עם סטטין+אזיטימיב. 14% היו זקוקים להוספת PCSK9 inhibitor.

קיים פער בין ההמלצות הרפואיות בדבר טיפול תרופתי להורדת כולסטרול LDL בחולי ASCVD לבין הטיפול בפועל. במודל בו השתמשו באנליזה זו (אשר אינו לוקח בחשבון אי סבילות לתרופות מורידות ליפידים ומניח היצמדות מלאה לטיפול), העצמת הטיפול התרופתי עשוי היה להשיג את היעד של LDL<70 ברוב הגדול של המטופלים, ורק מיעוט המטופלים היה נזקק להוספת PCSK9 INH.

מסקנת החוקרים היא כי קיימת אפשרות לשיפור כולסטרול LDL והגעה ליעד בחולי ASCVD על ידי העצמת הטיפול התרופתי בלבד.


הערת המערכת: באופן טבעי מחקר זה מאד מוגבל. מדובר בסימולציה בלבד ובהנחת תנאים אידיאלים (היעדר תופעות לואי והיצמדות מלאה לטיפול), דבר אשר בעצם אינו קיים במציאות. בנוסף, ממילא כיום ההנחיות הן להעצים את הטיפול התרופתי למקסימום האפשרי, ורק באותם מטופלים אשר אינם מצליחים להגיע ליעד למרות הטיפול, או שאינם סובלים את הטיפול, לעבור לטיפול ב PCSK9 INH.

Intensification in a Population With Atherosclerotic Cardiovascular Disease. Jama Cardiology, August 2 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה