Celiac

דיאטה ללא-גלוטן עשויה להקל על תסמיני סכיזופרניה (מתוך כנס SIRS)

מנתונים חדשים עולה כי דיאטה נטולת-גלוטן עשויה להקל על תסמיני סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-Schizophrenia International Research Society (SIRS). ממחקר הפיילוט עלה כי בחולי סכיזופרניה עם רמות מוגברות של נוגדנים לגלוטן, הקפדה על דיאטה נטולת גלוטן למשך חמישה שבועות הדגימה שיפור בתסמינים שליליים, בהשוואה לאלו שצרכו דיאטה המכילה גלוטן.

החוקרים ביקשו לקבוע אם דיאטה נטולת-גלוטן עשויה לשפר תסמינים פסיכיאטריים בתת-קבוצה זו של חולים עם רמות מוגברות של נוגדני IgG כנגד גליאדין. הם השלימו קודם לכן מחקר שכלל שבועיים של דיאטה ללא-גלוטן בשני נבדקים עם רמות נוגדנים מוגברות וסכיזופרניה וזיהו שיפור ניכר בתסמינים, בפרט בתסמינים שליליים, ולכן ביקשו להשלים מחקר נוסף עם מספר גדול יותר של משתתפים.

במסגרת המחקר חולקו באקראי שבעה משתתפים לקבלת דיאטה ללא-גלוטן ותשעה חולים המשיכו בדיאטה שכללה גלוטן למשך חמישה שבועות. כל המשתתפים היו מאושפזים, עם ריכוז מוגבר של נוגדנים כנגד גליאדין (IgG 20 U), נטלו אותו טיפול אנטי-פסיכוטי במהלך לפחות ארבעה שבועות טרם המחקר, עם מדד Brief Psychiatric Rating Scale של מעל 29 נקודות. גיל המשתתפים במחקר נע בין 18 ועד 64 שנים.

בתום חמשת שבועות המחקר, רמות נוגדני IgG כנגד גליאדין ירדו ב-34% מהמשתתפים בקבוצת דיאטה ללא-גלוטן, לעומת 16% מאלו שהמשיכו בדיאטה המכילה גלוטן.

בדומה, באלו שהקפידו על דיאטה ללא-גלוטן דווח על שכיחות נמוכה יותר של כאבי בטן, שלשול, עצירות, ריפלוקס והפרעות עיכול, כפי שנקבע לפי סולם Gastrointestinal Symptom Rating Scale. עוד זוהה שיפור גדול יותר במדד Clinical Global Impression Scale.

החוקרים לא זיהו שיפור בתסמינים חיוביים או תסמיני דיכאון, לא היה הבדל בתופעות לוואי, בדירוג תסמינים אקסטרה-פירמידאליים, או במדד מסת הגוף. ריכוז סוכר בצום היה מעט נמוך יותר בקבוצת דיאטה ללא-גלוטן.

עם זאת, התוצאות באשר לתסמינים שליליים הצביעו על מגמה אחרת. כפי שנקבע לפי השינוי בסולם Scale for the Assessment of Negative Symptoms, בקבוצת המשתתפים שהקפידו על דיאטה ללא-גלוטן תועדה שכיחות נמוכה יותר של אנהדוניה, חוסר-מוטיבציה, תחושת קהות, ואלוגיה.

רק אחד מתשעה חולים תחת דיאטה המכילה גלוטן חווה ירידה של לפחות 30% במדד SANS, זאת בהשוואה לארבעה מבין שבעה חולים תחת דיאטה ללא-גלוטן (p=0.048).

החוקרים כותבים כי ממצאים אלו מצטרפים לבסיס העדויות לפיהן קיים קשר בין תהליכי דלקת ובין פעילות מערכת החיסון בחולי סכיזופרניה וכן מציעות כי טיפול מותאם אישית, כולל שינוי הרגלי תזונה או פעילות מערכת החיסון ותהליכי דלקת, עשוי לשחק תפקיד בטיפול בסכיזופרניה.

מתוך כנס SIRS

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה