Celiac

התועלת של דיאטה דלת-גלוטן נובעת מסיבים תזונתיים ולא מגלוטן (Nat Commun)

מבוגרים בריאים דיווחו על פחות נפיחות ותחושה כללית טובה יותר, לצד ירידה קטנה אך משמעותית במשקל הגוף תחת דיאטה דלת-גלוטן, בהשוואה לדיאטה עתירת-גלוטן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש נובמבר בכתב העת Nature Communications. החוקרים טוענים כי ההבדלים נקשרו עם הבדלים בסיבים תזונתיים עם משטרי התזונה השונים ולא עם גלוטן עצמו.

השינויים בהרכב החיידקים במערכת העיכול וההתססה מציעים כי ההשפעות של דיאטה דלת-גלוטן במבוגרים בריאים עשויות לנבוע משינויים איכותיים בסיבים תזונתיים בעקבות הפחתת צריכת מזונות עתירי-גלוטן, במקום הפחתת צריכת גלוטן עצמו.

החוקרים השלימו מחקר בתווית-פתוחה, אקראי-מבוקר, שכלל 60 מבוגרים בריאים. מטרתם הייתה להשוות בין השפעות שמונה שבועות של דיאטה דלת-גלוטן (2 גרם גלוטן/יום) אל מול שמונה שבועות דיאטה עתירת גלוטן (18 גרם גלוטן/יום), עם מרווח בן שישה שבועות בין שני משטרי התזונה. הצריכה הרגילה של גלוטן בנבדקים אלו עמדה על 12 גרם גלוטן/יום.

המשתתפים החליפו את כל מוצרי הדגנים במוצרים דלי-גלוטן או עתירי-גלוטן, להם רמות סיבים תזונתיים זהות ואיכות תזונתית דומה. ההיענות הייתה גבוהה, כפי שנקבע לפי שאלוני תזונה וריכוזי Alkylresorcinol בדם בצום.

התוצא העיקרי היה השינויים בתפקוד והרכב המיקרוביום במהלך דיאטה דלת-גלוטן, לעומת דיאטה עתירת-גלוטן, כפי שנקבע לפי ניתוח מטגנומי של דנ”א מיקרוביאלי מדגימות צואה. תוצאים משניים כללו את משקל הגוף ומגוון רחב של סמנים מטבוליים ואימוניים, כמו גם דיווח עצמי מצד המטופלים אודות תחושת נפיחות.

במבוגרים בריאים, דיאטה דלת-גלוטן לוותה בשינויים במיקרוביום במערכת העיכול, ירידה בכמות מימן באוויר ננשף, שיפור בתחושת נפיחות וירידה סלקטיבית בהפעלת תגובה דלקתית. החוקרים טוענים כי השינויים במיקרוביום מספיקים בכדי לספק הסבר לירידה בנפיחות, מאחר ולא הייתה עדות לשינויים בזמן מעבר צואה או ברירית מערכת העיכול.

דיאטה דלת-גלוטן לוותה גם בירידה קטנה, אך מובהקת סטטיסטית, במשקל הגוף (ירידה של 0.8 ק”ג). נראה כי הירידה במשקל לא נבעה משינויים בתאבון או במעבר אותות מטבוליים, אלא מעליה בתרמוגנזה או חמצון שומן, ככל הנראה בעקבות שינויים במסלול פירוק טריפטופאן.

ממצאים אלו מרמזים כי מרבית התועלת של דיאטה דלת-גלוטן במבוגרים שאינם סובלים ממחלת צליאק, נובעת משינויים איכותיים בסיבים תזונתיים.

Nat Commun. Published online November 13, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה