COPD

עשר דרכים לצמצם אשפוזים חוזרים בשל אי-ספיקת לב ומחלת ריאות חסימתית-כרונית (Chest)

שיפור הטיפול בחולים עם אי-ספיקת לב ומחלת ריאות חסימתית-כרונית (COPD או Chronic Obstructive Pulmonary Disease) עשוי לצמצם את עלויות הטיפול הרפואי, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Chest.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אשפוזים חוזרים מהווים את אחד הגורמים המשמעותיים ביותר המובילים להגדלת הוצאות טיפול רפואי. כעת הם התמקדו בעשר גישות להפחתת הסיכון לאשפוזים חוזרים בקרב חולים הסובלים גם מאי-ספיקת לב וגם ממחלת ריאות חסימתית-כרונית:

1)     קביעת אבחנה נכונה = הדבר חשוב במיוחד עבור COPD, אשפוז לעיתים קרובות מהווה את ההזדמנות הראשונה לקביעת אבחנה נכונה. ישנן מספר בדיקות העשויות לסייע באבחנה של אי-ספיקת לב בחולי COPD, כולל אקו-לב. מאחר ותפקודי ריאות אינם מדויקים במהלך התלקחות חדה של אי-ספיקת לב, הערכה אנטומית באמצעות CT עשויה לספק מידע חשוב.

2)     חתירה לזיהוי מוקדם של התלקחויות = להפחתת אשפוזים חוזרים, חשוב לזהות מוקדם חולים עם COPD ואי-ספיקת לב, מאחר וכך ניתן לערב רופאים מומחים בטיפול בהם בשלב מוקדם וכן לספק שירותי טיפול רב-מקצועי. הערכה זיהוי מוקדם של התלקחויות המחלה עשויה גם לסייע בהשלמת הערכת סיכונים, בפרט בחולי אי-ספיקת לב ולזהות את אלו בסיכון נמוך לאשפוז חוזר.

3)     הבטחת טיפול מצד מומחים בבית חולים = מעורבות מומחים בזמן שהות החולה בבית חולים עשויה לסייע בהגדרת תכנית טיפול ויצירת רצף טיפולי.

4)     בחן את הגורמים למחלה = לאי-ספיקת לב מספר גורמים הניתנים לתיקון, זיהוי וטיפול במחלת לב איסכמית, מחלת מסתם, יתר לחץ דם ויתר לחץ דם ריאתי עשויים כולם להביא לשיפור במחלה הלבבית. קשה יותר לזהות את הגורם למחלת הריאות הכרונית. בפרט בחולים צעירים או אלו ללא חשיפה ניכרת לעישון, יש לשקול הפניה להערכת התאמה להשתלת ריאות או ניתוח הפחתת נפח ריאה.

5)     התבסס על טיפול מבוסס-עדויות = מספר תרופות הוכחו כיעילות בהפחתת אשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב, כולל חסמי ביתא, חסמי קולטינם לאנגיוטנסין ואנטגוניסטים לאלדוסטרון. באשר ל-COPD, ההוכחות פחות מוצקות, אך מחקר קודם מצא כי הנשמה לא-פולשנית בלחץ חיובי מפחיתה אשפוזים חוזרים, בהשוואה לטיפול בחמצן בלבד.

6)     מעורבות של החולים בטיפול = חשוב מאוד לכלול חולים אלו במעקב ובטיפול בהתלקחויות.

7)     הבטחת לולאות משוב = ישנה חשיבות רבה לתיקון תכניות טיפול להצלחה טיפול אמבולטורי בחולים. לולאות משוב עשויות לאפשר ייצוב קליני לפני צורך באשפוז חוזר.

8)     תכנון פגישות מעקב = יש לקבוע ביקור מעקב עוד לפני השחרור מבית החולים, בכדי לזהות ולגשר על פערים בתכנית הטיפול לאחר השחרור ולהתאים את תכנית השחרור לסביבה האמבולטורית.

9)     התייחסות למחלות רקע אחרות = מחלות רקע אחרות נפוצות בחולים אלו ויש להתייחס גם אליהן.

10)  סידור שירותי טיפול ביתי = בחולי אי-ספיקת לב, שירותי טיפול ביתי, דוגמת פיזיותרפיה, הדרכת החולים והוראות בנושא טיפול תרופתי, לוו בהפחתת אשפוזים חוזרים לאחר 3-6 חודשים. שירותי טל-רפואה נמצאו יעילים בטיפול בחולי COPD.

Chest 2018

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה