Bacterial infections

ההשפעה של דיאטה עתירת שומן על הרכב החיידקים במערכת העיכול (Gut)

חוקרים מסין מדווחים על ממצאים חדשים, מהם עולה קשר בין דיאטה עם תכולת שומן גדולה יותר ובין שינויים בהרכב החיידקים במערכת העיכול, כמו גם השפעות שליליות על סמנים מסוימים במבוגרים צעירים. במאמר שפורסם בכתב העת Gut כותבים החוקרים כי בהשוואה לדיאטה דלת-שומן, דיאטה עתירת שומן לוותה בשינויים בהרכב החיידקים, הפרופיל המטבולומי של הצואה ומדדים פרו-דלקתיים בצעירים בריאים.

המחקר האקראי-מבוקר ארך שישה חודשים וכלל 217 מבוגרים בריאים בגילאי 18-35 שנים, עם מדד מסת גוף של פחות מ-28 ק”ג למטר בריבוע. החוקרים בחנו שלושה דפוסי דיאטה איזו-קלורית: דיאטה דלת-שומן (שומן היווה 20% מהצריכה האנרגטית), דיאטה בעלת תכולת שומן מתונה (שומן היווה 30% מהצריכה האנרגטית) ודיאטה עתירת שומן (שומן היווה 40% מהצריכה האנרגטית). במסגרת המחקר נבחנו ההשפעות של ההתערבויות התזונתיות על הרכב החיידקים, הפרופיל המטבולומי של הצואה ומדדי דלקת בדם.

מהנתונים עולה כי דיאטה דלת-שומן לוותה בעליה משמעותית בהיקף זני החיידקים Blautia ו-Faecalibacterium, בעוד שבקבוצת הנבדקים שצרכו דיאטה עתירת שומן תועדה עליה משמעותית בריכוזי Alistipes ו-Bacteroides עם ירידה בריכוזי Faecalibacterium.

החוקרים מסבירים כי חיידקי Faecalibacterium ו-Blautia מעורבים בייצור בוטיראט, חומצת שומן קצרת-שרשרת הקשורה לפעילות נוגדת-דלקת, הגברת יכולת המעי לתפקד כמחסום וחסינות של הרירית. בחולים עם מחלות דלקתיות של מערכת העיכול רמות ירודות של חיידקים אלו.

החוקרים זוהו מגמות משמעותיות בפרופיל המטבולוטמי של הצואה, עם עדות לשינויים משמעותיים במטבוליטים של חומצות אמינו וחומצות שומן ארוכות-שרשרת בקבוצת המשתתפים שצרכו דיאטה עתירת שומן, עם ירידה משמעותית בחומצות שומן קצרות-שרשרת בקבוצה זו.

באשר למטבוליטים P-Crestol ו-Indole, שני מטבוליטים שנקשרו רבות עם הפרעות מטבוליות, בקבוצת הנבדקים שהקפידו על דיאטה בעלת תכולת שומן נמוכה זוהו רמות נמוכות של שני המטבוליטים. בנוסף, באלו שצרכו דיאטה עתירת שומן הצואה הייתה עשירה בחומצה אראכידונית ומסלול ייצור ליפופוליסכרידים, לצד רמות מוגברות של סמני דלקת בדם.

החוקרים מסכמים וכותבים כי צריכה רבה יותר של שומן בדיאטה מלווה בשינויים שליליים בהרכב החיידקים במערכת העיכול, בפרופיל המטבולומי של הצואה ובריכוזי מרכיבים דלקתיים בדם, אשר עלולים להשפיע לרעה על המצב הרפואי בטווח הארוך.

Gut 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה