Bacterial infections

אלח דם הינו גורם מוביל לתמותה באשפוז ולעיתים קרובות אינו בר-טיפול (JAMA Network Open)

אלח-דם עדיין מהווה גורם מוביל לתמותה באשפוז בארצות הברית, אך נראה כי אין בידיי רופאים אפשרויות רבות למנוע זאת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש פברואר בכתב העת JAMA Network Open.

מטרת המחקר הייתה לבחון את שיעורי ההימצאות, הגורמים והאפשרות למנוע מקרי תמותה משנית לאלח-דם בבתי חולים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה, שכלל סקירה רטרוספקטיבית של הרשומות הרפואיות של 568 מבוגרים שאושפזו לשישה בתי חולים בארצות הברית, בתקופה שבין ינואר 2014 ועד סוף דצמבר, 2015.

רופאים סקרו את המקרים לזיהוי אלח-דם במהלך האשפוז, על-בסיס קריטריוני Sepsis-3.  האפשרות למניעת כל תמותה על-רקע אלח-דם דורגה בסולם של שש נקודות.

מדגם המחקר כלל 568 חולים (50.9% גברים, גיל ממוצע של 70.5 שנים) אשר הלכו לעולמם באשפוז או שוחררו לטיפול בהוספיס. אלח-דם זוהה ב-300 אשפוזים (52.8%) והיה הגורם המיידי לתמותה ב-198 מקרים (34.9%). הגורמים הבאים הנפוצים לתמותה מיידית כללו ממאירות מתקדמת (16%) ואי-ספיקת לב (6.9%).

מאפייני הרקע הנפוצים ביותר לתמותה בחולים עם אלח-דם כללו ממאירות סולידית (21%), מחלת לב כרונית (15%), ממאירות המטולוגית (10%), דמנציה (10%) ומחלת ריאות כרונית (9%). מצב רפואי העונה על הקריטריונים לטיפול בהוספיס תועד בקבלה לאשפוז ב-121 מבין 300 מקרי תמותה על-רקע אלח-דם (40%).

טיפול תת-אופטימאלי, שכלל בשכיחות הגבוהה ביותר עיכוב במתן טיפול אנטיביוטי, זוהה ב-68 מבין 300 מקרי התמותה על-רקע אלח-דם (22.7%). עם זאת, רק 11 מקרי תמותה על-רקע אלח-דם (3.7%) הוגדרו ככאלו שהיו ניתנים למניעה באופן חד-משמעי או בסבירות מתונה; 25 מקרי תמותה נוספים על-רקע אלח-דם (8.3%) סווגו ככאלו שהיו ככל הנראה ניתנים למניעה.

ממחקר זה עולה כי אלח-דם הינו הגורם המיידי הנפוץ ביותר לתמותה באשפוז. עם זאת, מרבית הגורמים לתמותה נקשרו לתחלואה כרונית חמורה ומרבית מקרי התמותה על-רקע אלח דם לא היו ניתנים למניעה עם טיפול טוב יותר במהלך האשפוז. החוקרים קוראים לפתח אמצעים נוספים למניעה וטיפול במחלות רקע, העשויים להידרש לפני שניתן יהיה להביא לירידה משמעותית במקרי תמותה על-רקע אלח-דם.

JAMA Network Open. Published online February 15, 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה