Atrial Fibrillation

היענות נמוכה יחסית לטיפול בנוגדי הקרישה הפומיים החדשים במטופלי פרפור פרוזדורים (BMJ)

נעה גינזבורג BSc

על אף קיומם של משטרי טיפול פשוטים יותר לאנטגוניסטים של ויטמין K (או VKAs) כטיפול מונע בשבץ בחולים עם פרפור עליות (AF), נראה כי השמירה על המינונים הנדרשים של התרופה נוגדת הקרישה הניתנת דרך הפה, והן הקפדה על נטילת התרופה לאורך זמן, לוקים בחסר, מה גם שאינם מדווחים או נחקרים במידה מספקת בגליונות טיפול אלקטרוניים (  electronic health records  או EHR במחקר זה).

החוקרים בחנו את משך הזמן של לקיחת התרופה כמצוין הן ברמה האישית והן ברמה המערכתית, כמו גם את גורמי הסיכון והקשר בין שמירה על המינונים והקפדה על נטילת התרופה לאורך זמן. הנתונים נאספו מגליונות טיפול אלקטרוניים EHR מתוך מאגר The Health Information Network בין השנים 2011-2016, ומתוכם דלו החוקרים מידע על השמירה על המינונים וההקפדה על נטילת הטיפול למניעת קרישה לאורך זמן במשך שנת מעקב , במבוגרים עם AF.  החוקרים השתמשו מנתונים מתחילת המחקר וניתחו אותם אל מול הסטטוס של שמירה/הקפדה על נטילת התרופה. החוקרים העריכו את גורמי הסיכון עבור אי-שמירה או חוסר הקפדה על הטיפול באמצעות רגרסיות  Cox ו- logistic .

בקרב 36,652 יחידים עם AF, ממצאים שכיחים היו תחלואה קרדיולוגית נלווית חציונית בערך של 3 CHA2DS2VASc חציוני, ?ראשי תיבות של Congestive heart failure, Hypertension, Age≥75 years, Diabetes mellitus, Stroke, Vascular disease, גילאי 65-74, ומין המטופלים) ושל התרופות הנלקחות במקביל, (או polypharmacy ), עם מספר חציוני של טיפולים ניטלים בן 6 תרופות.

ההצמדות ושמירה על המינונים הנרשמים הייתה 55.2% (עם 95% CI 54.6 -55.7) עבור כל נוגדי הקרישה, 51.2% (95% CI 50.6 -51.8) עבור נוטלי VKA מכל הסוגים, 66.5% (95% CI 63.7 to 69.2) עבור הנוטלים dabigatran, שיעור של 63.1% (95% CI 61.8 to 64.4) עבור נוטלי rivaroxaban  ו- 64.7% (95% CI 63.2 to 66.1) עבור הנוטלים apixaban. התמדה בנטילת המינון במשך שנה היתה 65.9%, 63.4% , 61.4%, 72.3%,  78.7% בהתאמה לסדר הופעת התרופות לעיל.

הסיכון שמטופל לא ישמור על מינון או יקפיד על הטיפול לאורך זמן עלה לאורך זמן. עם עליה בתחלואה נוספת נראתה דווקא ירידה בסיכון לחוסר שמירה או הקפדה על המינון, בכל נוגדי הקרישה שהוזכרו. השיעורים הכללים לחוסר שמירה ראשונית על המינון  (הפסקה לאחר המרשם הראשוני), או חוסר שמירה וחוסר הקפדה על המינונים, והקפדה עיקשת על המינונים היו 3.5%, 26.5% ו-40.2% לרוחב הטיפולים השונים.

החוקרים מסכמים כי שמירה על מינונים של תרופות נוגדות קרישה והקפדה על נטילתם לאורך זמן היו נמוכים יחסית לאחר שנת מעקב, באופן הטרוגני בהתאמה לטיפולים השונים ולאורך זמן. הם טוענים כי הבנה של הנסיבות והגורמים התורמים לשמירה/אי שמירה על המינונים והקפדה על הטיפול לאורך זמן תוכל להשפיע על הדרכים להתערבות טיפולית בחולים ואוכלוסיות הנדרשות לטיפול.

BMJ, Heart, Adherence and persistence to direct oral anticoagulants in atrial fibrillation: a population-based study

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה