Atrial Fibrillation

נוגדי-קרישה פומיים ישירים עשויים להפחית סיכון לדימום מוחי ולשפר הישרדות בנשים עם פרפור פרוזדורים (J Am Coll Cardiol)

בקרב חולים עם אבחנה חדשה של פרפור פרוזדורים, בנשים תתכן תועלת גדולה יותר מגברים לטיפול בנוגדי-קרישה פומיים ישירים בהשוואה לקומדין, כך עולה מתוצאות מחקר תצפיתי גדול, שפורסמו במהלך חודש יולי בכתב העת Journal of the American College of Cardiology.

מדובר במחקר התצפיתי הראשון, המבוסס על נתוני עולם-אמיתי, להערכת הבדלים מגדריים בתגובה לטיפול בנוגדי-קרישה בפרפור פרוזדורים.

החוקרים התבססו על נתונים ממערכת Clinical Data Analysis and Reporting System of Health מבתי חולים ומרפאות המשרתים למעלה משבעה מיליון תושבי הונג קונג. הם זיהו 15,292 מבוגרים עם אבחנה חדשה של פרפור פרוזדורים, שאינו על-רקע מסתם, במהלך 2010-2015, אשר קיבלו טיפול בנוגדי-קרישה פומיים ישירים (Apixaban, Dabigatran, Rivaroxaban) או קומדין. כמחצית מהחולים קיבלו טיפול בנוגדי-קרישה פומיים ישירים.

מבין אלו, 2,486 גברים קיבלו טיפול בקומדין ו-2,486 גברים אשר טופלו בנוגדי-קרישה פומיים ישירים הותאמו לפי גיל, מדדי סיכון (כולל CHA2DS2-VASc ו-HAS-BLED), מחלות רקע, אשפוזים וטיפול תרופתי. עוד התאימו החוקרים בין 2,417 נשים שקיבלו טיפול בקומדין אל מול מספר דומה של נשים שטופלו בנוגדי-קרישה פומיים ישירים.

קרוב לשליש מהחולים (30%) פיתחו אירוע מוחי ו-72% נטלו תכשיר נוגד-טסיות. מרבית המטופלים בנוגדי-קרישה פומיים ישירים נטלו Dabigatran (63%), לאחריו הגיעו Rivaroxaban (28%) ו-Apixaban (10%).

השוואה לגברים, נשים היו מעט מבוגרות יותר (גיל ממוצע של 76 לעומת 72 שנים) ועם מדדי CHA2DS2-VASc ו-HAS-BLED גבוהים יותר. הגברים והנשים היו במעקב לאורך תקופה ממוצעת של 1.23 שנים ו-1.29 שנים, בהתאמה.

התוצא העיקרי היה אירועים מוחיים איסכמיים או תסחיפים סיסטמיים ותועד ב-6.1% מהמטופלים בקומדין ו-5.6% מהמטופלים בנוגדי-קרישה פומיים ישירים בקרב גברים וב-7.9% מהמטופלות בקומדין ו-6.3% מהמטופלות בנוגדי-קרישה פומיים ישירים, הבדל מגדרי אשר לא היה מובהק סטטיסטית.

עם זאת, בקרב נשים, טיפול בנוגדי-קרישה פומיים ישירים לווה בסיכון נמוך יותר משמעותית לדימום תוך-גולגולתי (יחס סיכון של 0.16) ותמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 0.55). מניתוח נוסף של הנתונים עלה כי בקרב נשים שנטלו טיפול בנוגדי-קרישה פומיים ישירים עדיין תועד סיכון נמוך יותר לדימום תוך-גולגולתי, בהשוואה לנשים תחת טיפול נוגד-קרישה טוב (לפחות 60% מהזמן מדדי INR בטווח התרפויטי) עם קומדין (יחס סיכון של 0.13).

החוקרים כותבים כי ממצאים אלו מצביעים על הבדלים מגדריים בסיכון לקרישיות-יתר ואירועי דמם ובתגובה לטיפול בנוגדי-קרישה. עם זאת, הם מזהירים כי בטרם מחקרים אלו יתורגמו לשימוש קליני, יש לאשר את הנתונים במחקרים נוספים.

J Am Coll Cardiol. Published July 17, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה