AMD

תרופות אנטי-כולינרגיות עלולות להוביל לעליה בסיכון לניוון מקולארי גילי מאוחר (JAMA Ophthalmol)

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש מאי בכתב העת JAMA Ophthalmology, עולה כי הסיכון לניוון מקולארי גילי מאוחר עשוי להיות מוגבר לאחר לפחות שלושה חודשי טיפול בתרופות אנטי-כולינרגיות.

החוקרים מסבירים כי עמילואיד-ביתא הינה מרכיב מג’ורי בדרוזן ברשתית, הנגעים העיקריים במקרים של ניוון מקולארי גילי, ובדיקות אוטופסיה ומודלים של בעלי חיים הציעו כי השימוש בתרופות אנטי-כולינרגיות הביא לעליה במשקעי עמילואיד-ביתא.

במסגרת המחקר הנוכחי, החוקרים בחנו את הקשר הנ”ל במחקר רב-מרכזי, שכלל 200 משתתפים עם ניוון מקולארי גילי מאוחר ו-200 ביקורות ללא המחלה העינית.

בקבוצת החולים, גיל המשתתפים הממוצע עמד על 74.8 שנים, 64.5% היו נשים; 32.5% אובחנו עם אטרופיה גיאוגרפית; ב-67.5% אובחן ניוון מקולארי גילי ניאו-וסקולארי; ב-58% ניוון מקולארי גילי היה חד צדדי וב-42% היה דו”צ.

החוקרים מדווחים כי 26 חולים עם ניוון מקולארי גילי (13%) ו-10 ביקורות (5%) נחשפו לתרופות אנטי-כולינרגיות בשלב מסוים במהלך חייהם, למשך תקופה של לפחות שלושה חודשים.

הסיכון לניוון מקולארי גילי היה מוגבר בקרב אלו שנטלו אי-פעם טיפול אנטי-כולינרגי (יחס סיכויים מתוקן של 2.84); עם מדד Anticholinergic Burden Score של 3 נקודומ ומעלה (יחס סיכויים מתוקן של 6.42); ועם החשיפה המצטברת הארוכה ביותר לתרופות אנטי-כולינרגיות (לפחות 15 שנים; יחס סיכויים מתוקן של 5.88).

הסיכון לניוון מקולארי גילי היה נמוך יותר עם טיפול בנוגדי-קרישה (יחס סיכויים של 0.32) וסטרואידים (יחס סיכויים של 0.26). לא תועדו הבדלים משמעותיים עם משפחות תרופות אחרות.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים, בפרט מחקרי ארוכי-טווח, במטרה לאשר את הממצאים הללו.

JAMA Ophthalmol 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה